2013
31
Ekim

H265/HEVC Nedir?

     Günümüz teknolojisinde tabletlerin ve cep telefonlarının 1920x1080p (full HD) ekran çözünürlüğe sahip olduğunu görmekteyiz. Teknoloji bu şekilde gelişirken büyük  televizyon ekranlarını full HD teknolojisiyle yetinmeyeceğini tahmin edebiliyorsunuzdur, işte tam bu noktada 2K,4K,8K gibi çözünürlüklerden söz edebilir olduk.

     Sizlerde takdir edersiniz ki çözünürlükler bu kadar yükselince codec(kodlama) teknolojilerinin de yenilerinin çıkması daha yeni kodlamalar kullanması kaçınılmaz oluyor. Hali hazırda kullanılan h.264/avc kodlama teknolojisi HD için yeterli oluyordu fakat 4K ve 8K çözünürlük için performanslı olmayacak gibi gözüküyor , bu sebeple yerini H.265 (High efficiency Video Conding)’e bırakmaya hazırlanıyor.

Nedir bu H265/HEVC ?

     ISO/IEC MPEG(Moving Picture Experts Group) ve ITU-T VCEG (Video Coding Experst Group)tarafından ortak bir çalışma sonucu oluşturulmuş bir video sıkıştırma standardıdır. H265’i detaylı olarak anlatmaya başlamadan yüzeysel bir tanım yapacak olursak ; H264/avc’ye göre daha fazla sıkıştıran ve daha az bant genişliğiyle bize sunan kodlama teknolojisidir diyebiliriz. 

Neden H265/HEVC’ye ihtiyaç duyduk ?

    H265/HEVC’nin bir önceki standardı olan H264/AVC ilk olarak 2003 yılında yayınlandı. Yayınlandığı zamandan beri dijital video’nun her alanında kullanıldığını görmekteyiz. HD(High Definition)’nin bir çok cihaz ve uygulamada yaygın bir kullanım kazanmasıyla yüksek çözünürlüğün getirdiği daha fazla bant genişliği ve daha fazla depolama alanı ihtiyacı duymaktayız. HD ötesi  video çözünürlükleri (2k,4k,8k) bize HD’de duyulan  saklama alanı ve bant genişliği ihtiyacını daha fazla hissettireceği görülmektedir.Bugünkü şartlarda cep telefonları ve tabletler 2003 yılında kullandığımız masaüstü bilgisayarlara göre daha hızlı işlem güçlerine sahipler, teknoloji bu noktadayken daha başarılı sıkıştırma teknolojilerinin ortaya çıkması da kaçınılmaz oluyor.

 H265/HEVC nasıl çalışır?

     Video sıkıştırma teknolojileri genel olarak aynı yapıya sahiplerdir, Encode (kodlama) ve Decode(çözümleme) olmak üzere iki kısımda inceleyebiliriz. Aşağıdaki şekilde kodlama ve çözümleme sırasında izlenilen yol haritasını görebiliriz.

 

Şekilde de görüldüğü gibi kodlama sıralaması şöyle ilerlemektedir ;

  • Bölümleme ; her resmi birden fazla birimler halinde bölümleme.
  • Tahminleme ; Her bir tahmin ünitesinde Inter veya Intra predection (tahminleme) kullanarak bu ünitelerden tahminler oluşturma.
  • Dönüşüm ; Artığın dönüşümü ve sayısal olarak belirlenmesi (Orjinal görüntü ve tahmini arasındaki fark)
  • Entropy ; Entropy'nin kodlanması

Çözümleme sıralaması ise;

  • Entropy ; Entropy çözümleme ve kodlanmış dizi elemanlarının ayıklanması
  • Ters dönüşüm ; Yeniden ölçekleme ve ters dönüşüm
  • Tahminleme ; Ters dönüşüm çıktısına bağlı olarak her tahmin birimine tahmin ekleme
  • Yeniden Düzenleme ; Yeniden düzenlerek çözümlenmiş bir video görüntüsü oluşturma

H265/HEVC'nin  yapısını biraz daha detaylı incelemeye başlayalım ;

        Partitioning(Bölümleme)

     H265/HEVC Son derece esnek bir bölümle yapısıyla karşımıza çıkıyor,ilk olarak resmi dikdörtgen veya kare dilimlere ayırıyor. Her video veya resim karesi dilimlere ayrıldıktan sonra bu dilimler 64x64 piksel'ekadar ulaşabilen Coding Tree Units (kodlama ağaç uniteleri)'lere bölünür. Coding Tree unit (CTU) kodlamanın temel birimidir, daha önceki standartlarda (mpeg-2,h264/avc) bunları macroblok yapısı olarak gözlemliyorduk.

Bir Coding Tree unit (CTU) oldukça fazla bilinen Quadtree (dörtlü ağaç) yapısına benzer bir şekilde Coding Units (kodlama unitesi)'lere bölünür.Coding Unit (CU)'ler ise Inter Veya Intra Prediction (tahminleme)'a dönüşür.Aşağıdaki şekilde bu yapıyı daha iyi anlayabiliriz.

  

        Prediciton (Tahminleme)

     Herbir Coding unit (CU)  Inta veya Inter Prediction kullanılarak tahmin edilen bir veya birden fazla Prediction (tahminleme) unitesine bölünür.

  • Intra Prediction (Resim içi Tahminleme): Her bir prediction unit (PU) aynı resimdeki komşu görüntü verilerinden tahminleme yapar. DC Prediction (Ortalama değer alma),Planar Prediction ( Düz yüzeyi PU'ya ayarlama)ve directional Prediction (Komşu data'dan tahmin etme) yöntemlerini kullanır.Aşağıdaki şekilde H264/AVC ve H265/HEVC 'de kullanılan Intra yapısının farklarını görebilirsiniz

 

  • Inter Prediction ( Resimler arası Tahminleme) : Her bir Prediction unit (PU) Bir veya birden fazla referans resminden aldığı görüntü verilerinden (Görünen resmin öncesindeki ve sonrasındaki resimler) Motion Compenation (Hareket Dengeleme) yöntemini kullanarak tahminleme yapar. Aşağıdaki resimde Inter Prediction Quadtree yapısını görebilirsiniz.

 

 

        Transform and Quantization ( Dönüşüm ve Sayısal değerlendirme)

     H264/AVC daha öncede belirttiğim gibi temel kodlama yapısı olarak 16x16 piksel'e kadar ulaşan macroblock yapısını kullanıyor,H265/HEVC ise sıralı olarak Coding Unit (CU),Prediction Unit (PU) ve bu bölümde inceleyceğimiz Transform Unit (TU) yapılarını kullanıyor. Transform Unit (TU) Transform ve Quantization ( Dönüşüm ve Sayısal değerleme) için temel birimdir.Transform Unit (TU) 4x4,8x8,16x16 ve 32x32 piksellik bloklara sahip. Aşağıdaki şekilde Coding Unit (CU) , Prediction Unit (PU) ve Trasnfom Unit (TU)'in birbirleri arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz.

 

     H265/HEVC Residual Quadtree ((RST),Artık Dörtlü Ağaç) yapısından faydalanarak, Tahminleme den sonra kalan herhangi bir artık veriyi Discrete Cosine Transform ((DCT),Ayrık Kosinus Dönüşümü) veya Discrete Sine Transform ((DST),Ayrık Sinus Dönüşümü)'a dayalı Block Transform (Blok Dönüşüm) kullanılarak dönüştürülür.

        Entropy Coding ( Entropy kodlaması)

     Kodlanmış bir H265/HEVC Bitstream( Bit Akışı) sayısal dönüşüm kat sayıları,tahmin bilgisi(Tahmin modları ve hareket vektörleri) , bölünmüş bilgi ve diğer Headet datalardan (başlık verileri) oluşur. Tüm bu elementler Context Adaptive Binary Arithmetic Coding (CABAC) kullanarak kodlanır. CABAC her sembol için olasılık modelini güncelleyerek yuksek bit oranlarında başarılı bir sıkıştırma olanağı sağlar. Aşağıdaki şekilde CABAC yönteminin blok şemasını görebilirsiniz.

 

     H265/HEVC kodlaması yukarıda anlattığım akışları kullanarak oluşmaktadır. Şimide H265/HEVC'nin diğer özelliklerini inceleyelim.

Mode and Motion Vector Prediction (Mod ve Hareket Vektörü tahmini): H265/HEVC önceki kodlanmış unitelerin modlarına dayalı olarak çok yönlü tahmin ve mod bilgisini birleştirir.

Deblocking Filter ( Bloklamayı azaltma filtresi): Trasnform Unit (TU) veya Prediction Unit (PU) sınırlarında Luma ve Chroma örneklerine bir filtre uygulanır ( Bu sınırlar 8x8'lik ızgaralar halinde sıralanır).Bu filtrenin gücü H265/HEVC bit akışında işaretlenmiş içerik öğeleri tarafından kontrol edilir.Deblocking filtresi kayıplı kodlama işlemi tarafından oluşan Block/Unit kenarlarındaki bloklaşmayı engellemek için tasarlanmıştır.

Sample Adaptive Offset ( Örnek dengeli ayarlama): Kodu çözülmüş video karelerinin ayarlanmasını sağlayan, pürüzsüz  bölgeler ve nesnelerin kenar görünümünü arttıran isteğe bağlı bir filtredir. Sample adaptive Offset(SAO) filtre H265/HEVC bit akışında işaretlenebilen look-up tablolarını kullanan non-linear (doğrusal olmayan) bir filtredir.

Parallel Processing ( Paralel işlem) : H265/HEVC Paralel işleme yeteneğine sahip decoderlar (çözücüler) için yararlı olan bir kaç özellik içerir. Bunlara sırayala göz atacak olursak 

  • Tiles ; Büyük ölçüde bağımsız olarak çözülebilen dikdörtgen bölgelerdir.
  • Wavefront Parallel Processing (WPP): Codin Tree Unit (CTU)'in yeni sırasının sadece bir önceki sıranın iki CTU'su çözüldükten sonra çözülebileceğini garantiye alan bir kodlama modudur.

Profiles,Levels and Tiers (profiller,seviyeler ve Aşamalar): Çözücü tarafından desteklenmesi gereken mevcut H265/HEVC kodlama araçlarının alt kümesi bir profil tanımlar. Seviye ve aşama kombinasyonu resim boyutu açısından maksimum çözücü işlem kabiliyetlerini, saniyede kodlanmış örnekleri,bit-rate 'i ve buffering 'i belirler.

     Son olarak H265/HEVC'nin diğer kodlama tekniklerine göre kazancını incelediğimizde bir önce ki kodlama tekniği olan H264/AVC'ye göre uygulamalar açısından %35-%40 arasında kazanç sağladığı gözlemliyebiliyoruz bunu aşağıdaki şekillerde daha iyi görebiliriz.

 

 

 

     Bu yazımda H265/HEVC ile ilgili bilgileri sizinle paylaşmaya çalıştım Umarım sizler için faydalı olacak bilgiler paylaşabilmişimdir.Bazı teknik terimleri Türkçeleştirmek konusunda kararsızlıklar yaşadım bu konu hakkında geri dönüşler benim için önemli olacaktır. Bir başka yazımda görüşmek dileğiyle

Yorumlar (112) -

Servet

Yazılarınızı ayrı bir mutluluk olarak okuyorum. Kendinize ve çevrenize kattığınız bilgilerden ötürü teşekkürler....

Murat Demirci

Teşekkür ederim. Servet bey bilginin paylaştıkça bir işe yaradığını düşünerek paylaşmaya çalışıyorum..

niyazi

sağol arkadaşım . güzel çalışma olmuş.

niyazi

full hd!yi seyredemeden (türkiye) uhd geçiyoruz (türkiye hariç "yine").... ut (uyuyan türkiye Smile )

Murat Demirci

Sizde sağolun niyazi bey.. bizimde en kısa zamanda UHD'ye geçeceğimizi umuyorum Smile

Mete

Oldukça detaylı ve anlaşılır yazmışsınız, teşekkürler.

Murat Demirci

Ben teşekkür ederim.

hakan

hevc 265 olmayan 4K tvlerden nasıl izleriz?Yüklenen bişeymi yoksa takılacak bir aparatmı içine?Maliyeti nedir?Benim Philips 42PUS 7809 tV VAR,FAKAT tURKSAT DENEME 4 K YAYININI ALAMIYORUM,SADECE SESİ GELİYOR,GORUNTÜ YOK.

Murat Demirci

Merhaba hakan bey yoğunluk sebebiyle sorunuzu cevaplamaya yeni fırsat bulabildim. Yayın HEVC codec ile uyduya çıktığı için sizin de o görüntüyü HEVC codec çözebilen bir uydu alıcısıyla izlemeniz mümkün olabilecektir. Ayrıca yayın 60P ise 60p çözebilen bir uydu alıcısıda olmak zorunda. Şuand TRT 4K 60p Test yayını yaptığı için uydu alıcınız HEVC 60P çözebilecek bir codec yapısına sahip olmalıdır. Televizyonunuz üzerindeki uydu alıcısı bu şartları desteklemiyorsa 4K HEVC 60p destekleyen bir uydu alıcısı almalısınız.

Engin

Emeğine sağlık ....

erol

böyle bir uydu alıcı varmı türkiyede fiyatlar ne

erol

bende philips pus 7909/12 4k uydualıcı olayan tv var aparat veya uydualıcısını değiştirme durumu olabilirmi acaba

ahsen

Çok güzel bir çalışma olmuş, çok işime yaradı teşekkür ederim..

Murat Demirci

Erol bey, Sorduğunuz sorular biraz kullanıcı elektroniği kısmına giriyor. Benim uzmanlık alanım yayın teknolojileri kısmı ile ilgili.

Coskun

Sayın Murat DEMİRCİ

Gerçekten güzel okunası bir çalışma olmuş.
Almayı düşündüğümüz bir ürün için tüketici olarak daha dikkatli olmamız verimi artıracaktır.Beklentilerimiz hayal kırıklığına dönüşmeyecektir.
Emeğinize elinize sağlık.

Murat Demirci

Çoşkun Bey görüşleriniz için teşekkür ederim..

ali ihsan

hocam 30p 4k olan bir uydu alıcısı yazılımla 60p ye çıkarmı .saygılar

Murat Demirci

Ali İhsan bey;
HardWare(donanım) olarak altyapısı uygun ise Software(yazılım) olarak yazılımla 60p ye çıkarılabilir fakat ilk şart harware olarak uygunluk.

galip

Ilgi harika ve anlaşılır olmuş emeğinize sağlık çok teşekkür.  Ederım

Murat Demirci

Rica ederim Galip bey.

ümit

Selam murat bey bilgileriniz teşekkürler benim sizden ricam atlanta xtrend 900 uydu alıcısınla 4K İzleme imkanım olurmu ciaz güzel fakat ayar yazıları yabancı anlıyamadım yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla

Murat Demirci

Ümit bey merhaba, Belirmiş olduğunuz cihaz H264 desteklediği için h265 ile yapılan 4K yayınları izlemeniz mümkün olmayacaktır.

Barış

Hocam yazılarınız çok güzel ilgi ile takip ediyorum. Bir sorum olacak 55 inç bir tv almak istiyorum. 4k mı yoksa full hd mi almalıyım?  Çok arada kaldım. Sony düşünüyorum bu arada. Saygılar..

Murat Demirci

Barış bey bu istediğiniz bütçe ve gereklilikle alakalı bir durum. Şuan için 4K erken fakat önümüzdeki avrupa şampiyonasında 4K yayın planlaması yapılıyor ve TRT'nin bu konuda ciddi çalışmaları bulunuyor. tercih sizin

Muhammed Talha HALLAÇ

Merhabalar öncelikle iyi bir bilgilendirme yazısı olmuş.Benim sorum şunlar:
1-h265 destekli uydu alıcısı ile h264 ile yapılan 4k yayınları izleyebilir miyiz?
2-Her h265 destekli uydu alıcısı 60p destekliyor mu?
3-h264 destekli uydu alıcılarından 60p destekleyeni mevcut mu?  
4-TRT 4K h264 mü h265 mi destekli?   (evet-hayır şeklinde cevaplayabirsiniz sorularım çok biliyorum cahilliğimi mazur görün SAYGILAR..)

Murat Demirci

merhabalar muhammed bey,

1- h265 desetekleyipte h264 destekletmemek olmaz ama yinede üretici firma tercihi.
2- Hayır bazı alıcılar 30p destekli buda 60p yayınları izlemenizi engelliyor.
3- H264/avc 30p destekli cihazlar var.
4- TRT 4K yayınını h265/60p olarak yapıyor.

inşallah sorularınıza istediğiniz cevapları verebilmişimdir.

Muhammed Talha HALLAÇ

teşekkür ederim cevaplarınız için.h265 alsak da 60p olup olmadığını sormamız gerekecek o zaman..

Murat Demirci

evet 60p destekli olup olmadığı önemli

Satılmış

H.265/HEVC (2K/60p)desteği olan full hd televizyonda (LG 55EG910V) Trt4k veya uhd tv yayınları izlenebilirmi.Ayrıca verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler.

Murat Demirci

SAtılmış bey merhaba,

belirttiğiniz TV modeli ile 4K yayın izleme olanağınız yoktur.

Semih

Merhaba Murat Bey,

Öncelikle HEVC ile ilgili gayet açık bir yazı hazırladığınız için teşekkürler. HEVC'nin içerisinde bulunan Intra tahminlemenin kendi başına bir sıkıştırıcı olarak kullanıldığını düşünürsek, diğer video sıkıştırma standartlarına (jpeg, bpg, mjpeg ...) göre sıkıştırma oranı ve performansı sayısal olarak sizce nasıl olmaktadır?

Ali

Çok faydalı teşekkürler. #1

Murat Demirci

Semih Bey merhaba,
Burada HEVC ile kıyaslama yapabileceğimiz formatlar Mpeg-2 ve bir önceki nesil olan AVC (h264) dir. örnek verecek olursam 10 GB'lik XDCAM HD 422 50Mbit bir video'yu HEVC ile yeniden kodladğımızda yaklaşık olarak 150 MB'a düşürebiliyoruz, 10GB'lik h264 bir video HEVC'ye kodladığımızda  ise  900 MB'a düşürebiliyoruz.  BPG ve JPEG'i kıyaslama yapıcak olursak BPG I-Frame HEVC tabanlı bir sıkıştırma tekniğine sahip. JPEG eski bir sıkıştırma algoritması olan Huffman algoritmasını kullanıyor. Jpeg 20 yıllık bir sıkıştırma BPG ise daha çok yeni çoğu web browser'ın BPG desteği henüz yok.

Sametcan Ersoy

H.265/HEVC (4K/60p) HDMI
H.265/HEVC (4K 60p) usb
Philips 55puk7150 tv ye sahibim trt 4k yayın izleyemiyorum gelecek güncellemeyle izleyebileceğim söyleniyor yazılımsal bir olay ile bu halledilir mi? size bu mümkün mü yoksa güncelleme diye geçiştiriliyor muyum umarım görürsünüz cevabınız cok makbule gececek

Murat Demirci

Samet Bey merhaba,
Bu durum TV'nizin içindeki uydu alıcısının hardware(donanım) ile ilgili bir durum Hardware'in HEVC 60p Desteği var ise bunun yazılım ile kullanılabilir hale gelmesi mümkündür, cihazınında hangi işlemci kullanıldığını bilmediğim için size yine en iyi cevabı Philips yetkilileri verecektir.

Uğur

Murat bey merhaba,
LG 49UF8507 49' Cihazı aldım 4k 60p destekliyor mu?Ayrıca bu cihazda trumotion olmadığını yorumlarda okudum bu bana ne gibi bir eksileri getirir.Son olarak aldığım bu tv sizce özellik bakımından genel olarak nasıl, teşekkür ederim.

Murat Demirci

Uğur bey televizyonunuz HEVC 4k60p codeğe sahip gözüküyor. trumotion nasıl bir teknoloji araştırmadım ne gibi artıları eksileri var bu konuda yardımcı olamayacağım. televizyonunuz özellik bakımından genel olarak iyi bir cihaz iyi seyirler dilerim..

Yasin

SLM.Murat bey
LG 49UB830V 4K Tv yi aldığımda 4k yayın izlemek için trt 4k kanalını açtığımda ses var görüntü yok olduğunu gördüm.Hemen LG müşteri hizmetlerini aradım onlar bana uydu alıcısının 30 pi olduğunu bu nedenle izleyemediğimi söylediler.Şimdi size sorum bu sorun yazılımla giderilirmi yardımcı olursanız sevinirim.Saygılar

Murat Demirci

Yasin bey mnerhaba,
Uydu alıcısındaki kullanılan işlemcinin 60p desteği var ise bu yazılım güncellemesi ile halledilebilir, eğer yok ise 60p desteği olan bir uydu alıcısı almak gerekecektir.

ahmet

Ben arcelikten 4k tv aldım yanlız trt 4k yı frekanslarını giriyorum ama kanal yok diyo uydumun dediginiz özellikleri olduğunu nasıl anlarım model no arcelik a48 lb 9486

oğuz

Murat bey merhaba.

Philips 55Pus7600 Uydu alıcısı ve usb den 4K desteği var mı?Uzun zamandır araştırıyorum ancak internet bu konuda çöplüğe dönmüş durumda.Kafa karışıklığından başka bişeye yaramıyor.Tüm teknik detay aşağıdaki link te mevcut.Değerli vaktinizi ayırıp yardımcı olursanız sevinirim.

www.philips.com.tr/.../ozellikler

Teşekkürler şimdiden.

Murat Demirci

oğuz bey merhaba,

cihazın 4k desteği var fakat cihazın kendi üzerindeki uydu alıcısı üzerinden 4k yayın izleyemezsiniz. uydudan 4k yayını izlemek istiyorsanız 4k bir uydu alıcısı almanız gerekmektedir.

inşallah yardımcı olabilmişimdir.

fatih

Humax çok yakın zamanda buna uygun uydu alıcısı ile geiyor..hem androıd tabanlı hem 4k  ve daha birçok özellıgı olacaktır

fatih

bu arada elinize  parmaklarınıza saglık cok  yararlı bır calısma  yazı olmus

Gizem

Merhaba, grundig immensa tv almak istiyorum fakat 60p ye uygun mu bilmiyorum (3.840*2.160) çözünürlük denildi ama emin olamadım :/ size sormak istedim. Şimdiden teşekkür ederim.

yusuf

Merhaba, bilgilerin büyük kısmını tam olarak anlamasam da, birçok şey öğrendim Smile yalnız bir noktayı tam anlayamadım bu durumda mevcut 4k tv ler bu teknolojiye uygunmudur. yani yayınlar bu şekilde olursa veya tv lerin usb kanalından bu tarz bir film izlemeye kalkarsam mümkün olurmu. yada upgrade mümünmüdür,

Celebi

55ju6070 televizyonum var trt4K yı izleyemiyorum.trt4K yı izlemek için ne yapmalıyım?

Murat Demirci

Televizyonunuzun özelliklerini incelediğimde TRT4K yı izleyebilirsiniz. Bu konuda bir sıkıntı yaşamamanız lazım.

Sefa

Murat Bey Merhaba

LG 43UH610V bu tv den 4K yayınları izlemek mümkün müdür, kendi uydu alıcısı 60p yi destekliyor mudur.

Mehmet Ali

Mevzuyu tam kavrayamadım, ama şöyle bi soru geldi aklıma, yani hevc 720p, h.264 m1080p formata denk geliyor...Bumudur..?

Murat Demirci

Mehmet ali Bey merhaba,
HEVC, H264 (AVC) her ikside sıkıştırma formatlarıdır. ikisindede 720p,1080p, 2160p destekler.En basit örnekle anlatıcak olursam arasındaki fark birisi daha fazla sıkıştırdığı için dosya boyutu daha düşük oluyor.
inşallah yardımcı olabilmişimdir.

Murat Demirci

Sefa Bey merhaba,

TV'nn özelliklerine baktığımda 4K 60P desteği gözükmektedir ama bu özellik uydu alıcısı için ayrı olarak belirtilmemiş sanırım sadece USB ile bağladığınız video lar için geçerli gibi duruyor.
inşallah yardımcı olabilmişimdir.

Ender KILIÇ

Murat Bey
Çalışmanız için öncelikle teşekkür ederim.Geçenlerde superman filminin hvec 10 bit kodlanmış bir sürümü elime geçti,70 GB boyutunda ve 2.41 iki saat 41 dakika uzunluğunda bir film.Bantgenişliği konusunu okuyunca 4K bant genişliği 900 MB/sn lerden bahsetmişsiniz,bu sanırım datanın çözüldükten sonra oynatıcı ekrana yansıması arasındaki bant genişliği değilmi?Zira bizim kullandığımız gigabit lan 120 mb/sn civarında data iletebilir kapasitede.Zira o zaman yukarda bahsettiğim filmi evdeki networkümde izlemem mümkün olmazdı.Benim hesabımda şöyle 70GB:71680Megabyte/zaman(9960 saniye)=7,19 Mb/sn.Doğrumu düşünüyorum acaba?

sedat yalçın

Selamlar murat bey. arşivlerimizi hevc x265 filmlere çevirerek daha kaliteli ve daha az yer kaplamasını istiyorum.converter pro ile 1 türlü ayar bulamadım. ayrdımcı olabilirmisin? Teşekkürler.

Murat Demirci

Ender Bey merhaba,
Megabyte (MB) ve Bant Genişliği(Bitrate) farklı birşey MB media'nın kapladığı alan. 900 MB(megabyte)'dan kastım dosyanın diskte kapladığı alanın bu seviyelere düşebildiği. Buradaki Megabyte'ı hesaplamak için Bitrate, pixel (örn. 1920x1080) ve saniyedeki frame(örnn 25 kare) değerlerinden yararlanılır. Kısaca anlatmak gerekirse Bitrate' artarsa video boyutu artar. inşallah kafanızdaki soru işaretleri kalkmıştır.

Murat Demirci

Sedat bey merhaba,

Öncelikle şunu belirtmeliyim elinizde var olan videoları x265'e çevirmeniz bir kalite arttırımı yapmayacaktır, kalite aynı ya yakın bir oranda kalır fakat sıkıştırmadan kaynaklı olarak media'larınız daha az yer kaplayacağı kesindir. Tabi bu ilk kaydı x265 ile yapılmış ise geçerli değildir ilk kaydınızı x265 ile yaparsanız aynı bitrate'te daha kaliteli bir görüntü elde edeceğiniz kesindir. kullandığınız video konverter'ı nedir bilemiyorum onun için nasıl tepki veriyor program bilemeyeceğim. uygun bir zaman bulduğumda kendi yaptığım konverter'ı buradan paylaşırım.
inşallah yardımcı olabilmişimdir.

sedat yalcin

ilgin için teşekkürler.eski film ve dizi arşivim çok yer kaplıyor.amacım kalıte kaybı olmadan daha az yer kaplaması.birçok converter kullandım ama convert işlemi saatler sürüyor. bir forumda gpu yardımını işaretlerseniz daha kısa sürer gibi bir yorum okudum ama proğramın ismini vermemişti. kendi kullandığın proğramın ismini ve ayrların verirsen çok yardımcı olursun. teşekkürler.

Murat Demirci

Sedat bey merhaba, bu convert süresi işlemci ile orantılı bir durum. iyi bir ekran kartınız varsa GPU ile yapmakta mümkündür. Benim kullandığım program kendi yazdığım bir program fırsat bulduğumda ufak bir düzenleme ile paylaşabilirim. kolay gelsin

sedat yalcin

benim işlemci düşük ekran kartı iyi. o neden le gpu üzerinden convert etmek istiyorum. paylaşımını bekliyorum. iyigünler.

Nuri

Ben lg nin 55la965v modeline sahibim trt 4k yayını izliyemiyorum sinyal gücü 0 gözüküyor lnb degistirsem düzelirmi eger uydu alıcısı gerekliyse hangisini onerirsiniz(android olmayan)

baki

Merhabalar Murat Bey size üç sorum olacak, yanıtlayabilirseniz sevinirim.Televizyonları inceliyorum( philips pus6561 ve philips pus 6581 modelleri)
H.265/HEVC (4K/60p) Uydu özelliği her ikisinde de var iken, H.265/HEVC (4K/60p) USB özelliği sadece pus 6561 modelinde bulunmakta. bu durum iki televizyon arasında nasıl farklar yaratır emin olamadım.
1- Usb özelliğinin olmaması usb'ye kayıtlı bir 4k/60p yayını izleyemeyeceğim anlamına mı gelir?
2- Eğer bu anlama geliyor ise bu durum herhangi yazılım v.b. bir müdahale ile düzeltilebilir mi?
3- Yukarıdaki iki sorunun cevapları dışında ne gibi farklılıklar meydana gelir?
Biraz uzun oldu mazur görün ama internet araştırmamda yeterli bilgiye ulaşamadım, cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Murat Demirci

Baki bey merhaba,

1. sorunuzun cevabı 4K/60p Desteği yoksa USB'lerden izleme yapamazsınız, ama Uydu alıcısına koyupta TV Tarafına koymamazlık yapıcaklarını düşünmüyorum.
2. soruya gelecek olursak Hardware(Donanım) bu durumu desteklemiyorsa Software (yazılım) olarak bu duruma müdahale edilemez.
3. iki sorun dışında bi farklılık olmayacaktır. ama ilk soruda dediğim gibi Uydu alıcısa HEVC 60p codec desteği koyupta TV tarafına koyamamak hiç mantıklı değil bu durumu iyice araştırın bence.

baki

Teşekkür ederim Murat Bey, bu bilgileri Tv karşılaştırma- Epey' den elde etmiştim, umarım sizin belirttiğiniz gibidir. İlginiz ve cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim, hoşçakalın.  

erkut efe

TV'de TRT1 4K izleyebilmek; yorumlara bakınca o tv için iyi bir özellik olduğu işareti gibi geldi. Tv'mi 2015'de aldum samsung 48"JU6570        

Murat Demirci

Erkut bey merhaba,
Evet TRT 4K yı tv de izleyebiliyorsanız tv niz 4K h265 60p desteği var demek oluyor.

İyi günler

Cağdas Tarcan

Tekrar teşekkürler.Ben de bir blog hazırlamayı düşünüyordum ancak gerek kalmamış.Genç arkadaşlarımın bu güzel bilgilerden faydalanması için müsadenizle paylaşacağım.

Murat Demirci

Çağdaş bey merhaba,

öncelikle teşekkür ederim, Tabikide paylaşabilirsiniz bilgi paylaştıkça güzel.

iyi günler dilerim

mehmetgüner

merhaba murat bey öncelikle kolay gelsin açıklamaların için şimdiden  teşekkür ederim. ben regal 40r6080u 40 4k tv almak  istiyorum   4k yayınlarını    seyredebilirmiyim acaba h265 60p  desteği  varmıdır aydınlatırsanız  sevinirim firma 4k yayınları dahili uydu  sayesinde  seyrede  bilirsiniz  dedi hoşçakalın kolay  gelsin

Murat Demirci

Mehmet bey merahaba,

Ürünün özelliklerinde dahili uydu alıcısının 4K 60P HEVC codec desteği var gözüküyor.

iyi günler dilerim.

TanY

Selamlar,
1. Samsung UE-55MU7000 de 265 60p desteği var mıdır?
2. Her defasında size model model sormaktan ise bir listeniz veya önereceğiniz bir kaynak var mıdır bakabileceğimiz?

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

TanY

modeli yanlış yazdım 55MU7000 modelini soracaktım

Murat Demirci

Merhabalar TanY,
Sorduğunuz modelin H265 60p desteği var. Benim bu yazımdaki amacım codec ile ilgili bilgi vermekti. Televizyonlar veya özellikleri ile ilgili bende üretici firmanın verdiği özelliklere bakarak geri dönüş sağlıyorum.

iyi günler dilerim umarım yardımcı olabilmişimdir.

Bener Nuraydın

Merhabalar, benim 55pus7600 televizyonum trt 4k yayıyını yeni güncellemeler ile gösterebiliyor, yani donanımın 4k desteği aslında var. Ancak Android tv tam bir işkence olduğu için cihazı eski sürümde rootlayıp normal çalışır hale getirdim. Yeni sürümlerin güvenlik önlemleri arttırıldığı için hiç bir şekilde rootlayamadım. Bu durumda benim gerekli yazılımı temin edip televizyona yükleme şansım var mı?

Murat Demirci

merhaba Bener Nuraydın.

Hardware olarak desteği olduğu bu nokta anlaşılıyor. Hardware olduğu sürece yazılımsal olarak her zaman bir çözüm vardır, biraz araştırma yaparak bir apk yüklemesi ile bu duruma çözüm bulunur.

TanY

Samsung un sayfasında görememiş; ancak epey.com da codec ile bilgiye ulaşmıştım; ancak yine de gayretiniz zahmetiniz için teşekkür ederim.

TanY

Samsung un sayfasında görememiş; ancak epey.com da codec ile bilgiye ulaşmıştım; ancak yine de gayretiniz zahmetiniz için teşekkür ederim.

Gökhan KESKİN

Murat bey merhaba. Size birkaç sorum olacaktı. Bu konulardaki cahilliğimi maruz görün lütfen.

Media marktta gittim sony xe95 55 inc bir 4k tv aldım. . mağaza müdürüne; 'türksat kullanıyorum sadece. kullanacağım uydu cihazını görüntü kalitesini etkiler mi ? diye sorduğumda da 'etkilemez' önemli olan sinyal almaktır, tv nin içinde zaten uydu alıcı var' dedi. bu konuda bazı sorularım var.

1) turksattaki ulusal hd kanallar mı daha kaliteli yayın verir ? eutelsattaki ulusal hd kanallar mı daha kaliteli yayın verir ? ( trt1, atv,kanald gibi )

2) başlangıç seviyesi uydu cihazları ile vu,derambox gibi ileri seviye uydu cihazları arasında türksat ulusal kanalların gösterimi ile ilgili bir kalite farkı var mıdır ? var ise nasıl bir teknoloji devreye giriyor.

3)sony xe90 tv min içinde kendi 4k uydu cihazı var. bu uydu cihazı da  görüntü kalitesi olarak, dışardan ileri seviye uydu cihazı bağladığımızda aldığımız görüntü kalitesini kıyasladığımızda nasıldır ?

4) uydu cihazının eğer 4k tv kullanmayacaksak  h.265 veya h.264 olmasının hd kanallar açısından görüntü kalitesi açısından bir önemi varmıdır ?

5) Ülkemizde 4k tv yayına türksatta sadece trt 4k var. bu açıdan baktığımızda şu anki turksat yayınları için  üst düzey bir 4k uydu cihazı almaya gerek var mı  ?

6) hd kanalların gösterimi açısından ; üst düzey 4k bir uydu alıcısı ile üst düzey hd uydu alıcısı arasında görüntü kalitesi farkı var mııdır ?

7) kanal geçiş hızı ve görüntü kalitesi bakımından ;bana hangi uydu cihazını veya cihazlarını almamı tavsiye edersiniz. iptv kullanımını 2. planda düşünmekteyim. modül kullanmayı düşünüyorum.

teşekkür ederim iyi günler.

Murat Demirci

Gökhan bey Merhaba,

Uydudaki kalite farkı türksat uetelsat farketmez, kalite farkı kanalların uyduya çıktığı bant genişliğiyle ilgilidir çıktıkları transponder'da ne kadar bant genişliklerine sahipse video'da ki bitrate artar ve doğru orantılı olarak kalitede artar. Uydu alıcılarındaki farkları son kullanıcı olarak sizlerin fark edeceği bir seviyede fark yoktur, ileri seviye diye adlandırdığınız udyu alıcılarının diğerlerine göre farkları sadece udyu alıcısı olarak kullanılmamalarıdır.Bu cihazlar ek olarak üzerinde linux tabanlı işletim sistemleri olması sebebiyle iptv ve bir takım p2p paylaşımlarına açık olmalarıdır, bunların yapılarını anlatmam biraz uzun sürer şimdilik bu kadar bilgi bu konu için yeterli olacaktır. TV'niz 4K TRT yayını çözüyorsa ekstradan herhangi bir uydu alıcısı almanızı tavsiye etmem. HD Kanallar Eğer uyduya H265 çıkıyorlar ise uydu alıcının h265 destekli olması lazım h264 ile aralarında aynı bant gelişiliğinde %40 varan kalite farkı olacaktır.

umarım verdiğim bilgiler işinize yarar.

Ahmet Ozer

Ellerinize sağlık çok faydalı bir makale olmuş. Gayet açıklayıcı bir üslupla anlatmışsınız.

Emre Rx

Eline emeğine sağlık çok güzel makale olmuş izninle turknovada kaynak belirterek içeriği paylaşmak isterim.

Murat Demirci

Emre bey merhaba,
Teşekkür ederim, paylaşabilirsiniz memnuniyet duyarım

Armağan

Murat bey merhaba. Size bir sorum olacaktı. Bende 2012 model Lg 47lm640s smart tv var. H265 desteklemiyor. Ses geliyor ama görüntü yok. Sizce yazılım yükleyerek halledebilir miyim? Yoksa yeni bir tv veya android tv gibi konsol mu almam lazım ?

Tolga

İyi çalışmalar. Grundig 55 gcu 9800s model bir uhd tv sahibiyim. H265 gibi özellikler var mı yok mu bilmiyorum. Epey. Comda yazmıyor. Ayrıca 4k 60p uydu ve usb destekliyor mu bilmiyrm. Yardmcı olur musun

Murat Demirci

Armağan Bey merhaba,

Büyük ihtimalle TV'nizin hardware olarak desteği yoktur H265 desteği olan bir uydu alıcısı veya dediğiniz gibi android tv veya linux kutular işinizi görecektir.

Murat Demirci

Tolga Bey merhaba,

Bu konuda Grunding Servisini ararsanız onlar size daha detaylı bir bilgi verebilir diye düşünüyorum.

Niyazi

Vestel 55ud 9360 da h.265/hevc (4k/60p) uydu özelliği var ama

h.265/hevc (4k/60p) usb yok bunun olmması 4K yayınını etkilermi.öğrenmek istediğim 4K yayın destekliyorsa
h.265/hevc (4k/60p) usb özelliği olmaması benim için ne kaybım olur yardımcı olursanız sevnrm

Niyazi

İyi akşamlar 55ud9360 Vestel tvde 4K yayın var deniyor .özelliklerinde h.265/hevc (4k/60p) uydu var ama

h.265/hevc (4k/60p) usb yok yazmıyor.bu özelliğin olmaması 4K yayını etkilermi hatta ne işe yarıyor normalde usb seçenekli 4K yazması bilgi verirseniz sevinirim

Murat Demirci

Niyazi Bey merhaba,
Uydu alıcısı 4k/60p desteğine sahipse sorunsuz bir şekilde 4K yayın izleyebilirsiniz.

iyi seyirler.

Levent

Muratbey slmbende samsung 2015 yılında aldığım full hd smart tvvar.1080 p bluray x265 hevc codec olan filmi bilgisayara indirdim.hdmi kabloyla tvye aktarıyorum.görüntü çok net ama kesik kesik oluyor.ağır gidiyor.acaba sorun nedir

Murat Demirci

SAdece Bilgisayardan izlediğinizde de donmalar oluyor mu ? eğer Bilgisayar da izlediğinizde de aynı problem oluyorsa bilgisayarınız işlemcisi 1080P videoyu x265 codec ile okumak için yeterli değildir.

Murat Demirci

iyi günler İsmail bey, Hangi player ile deniyorsunuz ?

Sezai çalışkan

Merhabalar Murat bey HEVC - 265 ve 264 arasında görüntü ayrı ses formatları ayrı olduğundan dolayı 4K 60p özelliği olmayan televizyonlar sadece ses iletir. Birazcık bundan bahsedenseniz kullanıcılar daha fazla Bilgi sahibi olur derim. Ses bitlerinin nasıl taşındığı gibi teşekkür ederim. Görüntünün nasıl iletildiğini çok güzel açıklamışsınız özellikle çok güneşli ve çok kapalı havalarda uydulardan gelen görüntü kalitesi ve bu görüntüyü işleyerek tv ekranına yansıtan sistemlerin hepsi mükemmel olmuş ellerinize sağlık.

Murat Demirci

İsmail bey merhaba,
FFplay ile deneyin oradan da sonuç alamazsanız işlemciniz yetersiz kalıyor olabilir.

Ümit Nayır

abi kafama şu takıldı bu 2 si birbirinden farklı şeylermi ?
H.265/HEVC (4K/60p) Uydu
H.265/HEVC (4K/60p) USB

Uğur

Müsaadeniz olursa linki paylaşarak, kamera inceleme videomda izleyicileri bilgilendirmek isterim.

Uğur

müsaade ederseniz linki paylaşabilir miyim?

Mehmet

Merhabalar, yazınızın üstünden epey zaman geçmiş, ama gördümki soruları yanıtsız bırakmıyorsunuz, o vakit benimde içinde çıkmadığım bi sorum olacak, çünkü kafayı yemek üzereyim, sanırım tek cevabını sizden alabilirim.
Şimdi, x265 filmler yaygınlaştı biliyorsunuz, genel olarak sitelere, özellikle yabancı içerikli torrent sitelerinde x265 formatındaki filmleri mkv formatında atıyorlar ve bizler bunlara mkvmerge programıyla dual ses yapıyoruz, ama ve bilgisayarımda herhangi bi kasma yaşamıyorum izlerken,  İ5, 12 gb ram li bi makinam var, durum şu, geçenler yani fark ettiğim bi x265 film, mp4 formatında atılmış, buna mkv formatına çevirdiğimde filmde oynarken takılmalar olduğunu fark ettim, ama mkv ye çevirince oluyor, mp4'te olmuyor, mkv'ye çevirdiğim film telefonda, tv'de hiç bi şekilde takılmıyor, ama bilgisayarımda takılmalar oluyor, ve bunu çözemedim kafam darmadaığın oldu, mkv' den çevirince sıkıntı yok, mp4'ten mkv'ye çevirince bu oluyor (x265'lerde) lütfen bi cevap verirseninz beynimin ağrıları dursun... Teşekkürler.

Murat Demirci

Uğur Bey merhaba,

linki istediğiniz platformda paylaşabilirsiniz.

iyi günler dilerim.

Murat Demirci

Ümit Nayır bey merhaba,

H.265/HEVC (4K/60p) Uydu
H.265/HEVC (4K/60p) USB

bu ikisi farklı şeyler değil birisi uydu alıcısının HEVC/60P desteği olduğunu diğeride USB'den oynattığınız Videoların  HEVC/60P desteği olduğunu anlatıyor.

iyi günler dilerim

Murat Demirci

Mehmet bey merhaba,

Çevirirken Bitrate'de değişim yapmış olabilirmisiniz ? birde neden mkv'ye cevirme gereği hissediyorsunuz ? mp4 ve mkv bunlar container'dır içerisindeki codec x265 olduğu için bir değişim yapmanız gerekmemektedir.

iyi çalışmalar.

ilhan beduk

Merhaba Murat bey.
Vestel 58 u 9500 tv nin H.265/HEVC 4K/60p USB desteği var mıdır acaba.
Cevabınız icin simdiden tesekkur ederim.

Emre

İyi günler, Murat Hocam deblocking filter konusu hakkında ödevimiz var Bilgisayar mühendisliği okuyoruz bu makaleden faydalandık teşekkür ederiz fakat vvc projesinde deblocking filterın etkisiyle ilgili döküman hazırlamamız gerekiyor bize yol gösterebilir misiniz çok büyük bir proje ve karmaşıklığı yüzünden içinden çıkamadık

İsmail Anıl

sorularıma cevap verebilirseniz çok memnun oluruz . Teşekkür ederim.
*100 MHz frekanslı taşıyıcı sinyali 5 Volt tepe değerli bir ses sinyali ile modüle edilmektedir. Yayın ve sivil amaçlı vericiden yapılmakta olduğuna göre ses frekansın 3 Volt ani değerinde taşıyıcının frekansını bulunuz.



*bir televizyon alıcısı 4k? luk bir giriş direncine sahiptir. ve 56 ile 60 MHz arası frekanslarda çalışmaktadır. çevre ısısı 27 derece olduğuna göre bu TV alıcısı band genişliğini hesaplayınız

Murat Demirci

İsmail Anıl merhaba,

Sorduğunuz sorunun bu makele ile pek ilgisi yok. Mail yoluyla sorularını gönderirsen yardımcı olmaya çalışırım.

iyi günler diliyorum.

erdem

selamın aleykum

ben yayınları televizyondan hdd ye kayıt etmek istiyorum ama malesef pvr diye bir yazılım var sanırım kayıt edilen videoları lisanslıyor ve bilgisayarda açamıyoruz

bana önerebileceğiniz bir televizyon markası modeli var mı direk yayını .ts veya .mp4 olarak hddme kayıt edebilen acaba?

veya televizyona takılan bu istediğimi yerine getirecek son model 4k yı destekleyen bir cihaz var mı kayıt yapabileceğim?

Murat Demirci

Erdem Bey merhaba,

Cloud'ta bir yere (google drive,dropbox vb.) örnek bir video yükleyip paylaşırsanız size pc'de nasıl açılacağına dair yardımcı olabilirim.

iyi günnler diliyorum.

Serkan

bende lg 4k tv var 5-6 senelik bir televizyon. TV uygulaması üzerinden iptv izlerken ip tv'deki 4k kanalı açmıyor. tv'nin özelliğine baktığımda;



HEVC CodecVar (4K/30p) (Sadece USB ve internet üzerinden anlık görüntü yayını için geçerlidir)
H.264 CodecVar (4K/30p) (Sadece USB ve internet üzerinden anlık görüntü yayını için geçerlidir)


diye yazıyor. Sanırım izlediğim iptv'de 4k 30p'nin üzerinde 4k 50p-60p'den yayın veriyor. Ben mi box s alsam bu yayını tv üzerinden izleyebilir miyim?

Murat Demirci

Serkan Bey merhaba,

anladığım kadarıyla Televizyonunuz 60P desteğine sahip değil, Mi box hakkında bilgim yok ama 30p çıkış verebiliyorsa televizyonunuzdan izleyebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

iyi çalışmalar

gorki

merhabalar,
blogunuzda faydalı yazılarınız için teşekkür ederim. h264 avc videolarımı h265 hevc dönüştürmek istiyorum. pcfreetime ın yazlımını denedim ..eskisi gibi düzgün çalışmıyor. bildiğiniz yazılım varsa paylaşabilir misiniz?

Birde sd uydu alıcılarına hd uydu alıcısı yazılımı atılırsa ne olur?
                                                        iyi günler...

Murat Demirci

Merhabalar Gorki,
h264 ten h265'e kendi yazdığım bir converter porgramı var ben onu kullanıyorum, yakın zamanda blogta paylaşacağım. SD uydu Alıcısına HD yazılımı atmanız hardware olarak HD desteği yoksa hiçbir işinize yaramayacaktır. eğer HD hardware desteği varsa yazılım bu özelliği kullanmanıza izin verecek bir yazılımsa HD olarak kullanabilirsiniz. Öncelikle Hardware olarak destekleyip desteklemediğini öğrenmelisiniz.

iyi Günler

hakan

merhaba murat bey; next marka uydu cihazı alacağım. 1. ürün next jetstream 2.ürün ise next 2000 hd plus. 1. üründe h.265 yazıyor 2. üründe MPEG4. yuotube ve hd kanalar için kullanacağım. tv fhd sizce hangi ürünü tercih etmeyelim. h.265 çok işime yarar mı? bilginiz varsa paylaşmanızı rica ederim.

Murat Demirci

Hakan Bey merhaba,

Sadece HD için ise Mpeg4 işinizi görecektir, ama almışken ileriye dönük almak daha iyi olur diye düşünüyorum.

iyi günler, sağlıcakla kalın

Pingbacks and trackbacks (2)+

Yorum ekle

biuquote
  • Yorum
  • Canlı önizleme
Loading

Son Yazılar